Gluten Nedir?
Gluten ismi, unun suyla karıştığında oluşturduğu tutkal benzeri özellikten türemiştir. Gluten, hamur yapımı sırasında oluşan ve hamurun bütünlüğünü sağlayan elastik bir proteindir. Hamurda esnek bir yapı oluşturur. Gluten olmadan hamur mayalanmaz ve kabarmaz. Bu yüzden, gluten için hamurun iskeleti diyebiliriz.
Gluten Hangi Besinlerde Bulunur?
En yoğun gluten proteini, buğdayda bulunmaktadır. Aynı zamanda arpa, çavdar, yulaf, hububat, ekmek, makarna, kraker, salata sosları, pasta-kurabiye gibi hamur işleri ve buğdayın karışımından üretilen tahılların içinde de bulunur.
Kimler Gluten Tüketmemeli?
Gluten, çoğu insan için faydalı bir proteindir. Ancak belirli vücut yapısına sahip olanlar için çeşitli reaksiyonlara yol açabiliyor. Bu duruma örnek olarak gluten duyarlılığı, buğday alerjisi ve çölyaktan söz edilebilir. Bu hassasiyetlere sahip kişiler gluten tüketmemelidir. Bu semptomlara sahip olmayan insanlar gluten içeren ürünler tüketebilir.
Çölyak/Glutene Karşı Hassasiyet Nedir? Belirtileri Nelerdir?
Çölyak, gluten duyarlılığının en üst seviyesidir. Bağışıklık sistemi, gluteni zararlı bir protein olarak görüp, tedavi için glutene ve aynı zamanda bağırsak duvarına saldırır. Bu durum ise bağırsak duvarlarına zarar verdiği için besin eksikliği, anemi ve sindirim sorunlarına yol açar.
Çölyak/glütene karşı hassasiyetin en büyük belirtileri ise sindirim rahatsızlığı, şişkinlik, ishal, kabızlık, baş ağrısı, yorgunluk, deri döküntüleri, zayıflama ve depresyon gibi psikolojik bozukluklardır.
Hangi Besinlerde Gluten Bulunmaz?
Tahılların çok azı gluten içermez. Bunlar; mısır, pirinç, kinoa, keten, karabuğday gibi ürünlerdir. Ayrıca et, deniz ürünleri, yumurta, süt ürünleri, meyve ve sebzeler, bakliyatlar ve sert kabuklu kuru yemişlerde gluten bulunmamaktadır.