Ruşeymli Ekmek Tarifi

Ruşeymli Ekmek Tarifi

KAÇ KİŞİLİK
8-10
HAZIRLANMA SÜRESİ
2 Saat
PİŞİRME SÜRESİ
40 dk.

HAZIRLANIŞI

Hazırlanışı:

Mayayı Aktifleştirme (Ön Maya):

  • Geniş bir kaseye ılık su, şeker ve mayayı koyun.
  • Hafifçe karıştırın ve üzerini kapatıp 5-10 dakika bekletin. Karışım köpürmeye başlayacaktır, bu da mayanın çalıştığını gösterir.

Hamuru Yoğurma:

  • Ayrı bir kapta tam buğday unu, beyaz un, buğday ruşeymi ve tuzu karıştırın.
  • Aktifleşen mayalı karışıma zeytinyağını ekleyin ve karıştırın.
  • Unlu karışımı yavaş yavaş yaş karışıma ekleyin ve karıştırmaya başlayın.
  • Tüm un karıştıktan sonra, hamuru hafifçe unlanmış tezgaha alın ve 8-10 dakika boyunca iyice yoğurun. Hamurun elastik ve ele yapışmayan, pürüzsüz bir kıvamda olması gerekir.

 

İlk Mayalama (Dinlendirme):

  • Hamuru hafifçe yağlanmış bir kaseye koyun ve üzerini streç film veya nemli bir bezle kapatın.
  • Ilık bir ortamda, hamur iki katına çıkana kadar (yaklaşık 1-1.5 saat) mayalanmaya bırakın.

Şekil Verme ve İkinci Mayalama:

  • Mayalanan hamurun gazını söndürmek için hafifçe bastırın.
  • Hamura ekmek şeklini verin (yuvarlak, oval veya somun).
  • Şekil verdiğiniz hamuru yağlı kağıt serili fırın tepsisine veya ekmek pişirme kalıbına yerleştirin.
  • Üzerini tekrar kapatın ve 30-45 dakika daha mayalanmaya bırakın (bu aşamaya "tepsi mayası" denir).

Pişirme:

  • Fırını 200°C'ye ısıtın. Mayalanan ekmeğin üzerine keskin bir bıçakla çizikler atabilirsiniz. Ekmeği fırına verin. Sıcaklığı 180°C'ye düşürün. Ekmeği 30-40 dakika kadar, üzeri güzelce kızarana kadar pişirin. Fırından çıkar çıkmaz, sertleşmemesi için üzerine bir mutfak bezi örtüp biraz soğuduktan sonra dilimleyerek servis yapın.

TARİF GÖRSELLERİ

Sinangil Ekstra

Ürünler, tarifler, medya yansımaları ve daha fazlası Sinangil Ekstra’da!