Börek & Mantı Tarifleri
Mantı Yapımı
Malzemeler
• 500 g (4 su bardağı) Sinangil Mantı Unu
• 4 adet yumurta
• 1/2 adet limon suyu
• 30 ml (3 yemek kaşığı) sıvı yağ
• 50 ml (5 yemek kaşığı) su
• 15 g (2-2,5 tatlı kaşığı) tuz
İç Malzemeler
250 g az yağlı kıyma, 1 adet büyük boy kuru soğan (ince doğranmış), 3-4 dal maydanoz (ince doğranmış), 1/2 çay kaşığı tuz, 1/2 çay kaşığı karabiber
Sos Malzemeleri
500 g yoğurt, 2 diş sarımsak (ezilmiş), 50 g (2 yemek kaşığı) tereyağı, 25 g (1 yemek kaşığı) biber salçası, 1 çay kaşığı pul biber, 1 çay kaşığı nane
Hazırlanışı
Sinangil Mantı Unu’nu tezgah üzerine dökün ve ortasını havuz şeklinde açın. Diğer hamur malzemelerini ilave ederek, hafif sert kıvamda bir hamur oluncaya kadar iyice yoğurun. Hamurları üzeri kapalı bir şekilde 30 dk dinlendirin. Dinlendirilmiş hamurları 0,5 cm kalınlığında açın. Üzerini kapatıp 15-20 dk dinlendirin. Yeteri kadar dinlendirilmiş hamurları 2-3 mm kalınlığında (hazır yufkadan biraz daha kalın) açın. Açımı tamamlanmış hamuru bıçak yardımıyla 3 cm’lik kareler şeklinde kesin. Kıymanın içerisine diğer iç malzemeleri koyarak iyice yoğurun. Hazırlamış olduğunuz iç malzemeyi, karelere bölmüş olduğunuz hamurların ortasına eşit miktarda yerleştirin. Hamuru köşelerinden katlayarak sıkıca kapatın. Büyük boy bir tencereyi suyla doldurun ve suyu kaynamaya bırakın. Su kaynayınca üzerine bir tutam tuz serpin. Hazırlamış olduğunuz mantıları kaynamış suya dökün ve 10-15 dk pişirin. Pişmiş hamuru süzün. Tencerenizin dibini hafif yağlayın ve süzmüş olduğunuz hamuru tencereye boşaltın. Hamuru karıştırarak biraz daha pişirin. Ezilmiş sarımsakları yoğurda koyup iyice karıştırın. Ayrı bir tavada tereyağı eritin. Diğer sos malzemelerini ilave ederek homojen bir karışım oluncaya kadar karıştırarak pişirin. Bir tabağa önce mantı, üzerine sarımsaklı yoğurt, en üste sosu dökerek servis edin.
Sizden Gelenler
Sinangil kullanan yüzlerce mutfak ustasından gelen birbirinden güzel tarifler için