Ekmek Tarifleri
Geleneksel Beyaz Ekmek
Malzemeler
• 500 g Sinangil Geleneksel Beyaz Ekmek Unu
• 320 ml Su (1,5 su bardağından biraz fazla )
• 5 gr Toz Şeker (1 Tatlı Kaşığı)
• 1 paket Sinangil Aktif Kuru Maya
• 1 paket Sinangil Tuz
Hazırlanışı
Belirtilen ölçülerde ılık su bir kaba boşaltılır üzerine Sinangil Aktif Kuru Maya ve şeker ilave edilerek karıştırılır. Karışım 2-3 dk beklemeye bırakılır daha sonra Sinangil Geleneksel Beyaz Ekmek Unu ve 1 paket Sinangil Tuz ilave edilerek mikserin hamur yoğurma aparatı veya elle kuvvetlice 10 dk pürüzsüz ve kulak memesi kıvamında bir hamur elde edilinceye kadar yoğrulur. Elde edilen hamur hafif nemli bir bezle örtülerek sıcak bir yerde 15-20 dk kabarmaya bırakılır.
Şekil verme ve pişirme
Kabaran hamur, büyük ekmek yapmak için 400 gr'lık iki parçaya, küçük ekmekler için 80 gr'lık on parçaya bölünür ve unlanmış bir zeminde istenilen ekmek şekli verilir. Yağlanmış pişirme kabına veya tepsiye yerleştirilir. Üstü hafif nemli bir bez ile örtülerek sıcak bir yerde 40-50 dk (hamur iki kat büyüklüğe ulaşana kadar) kabarmaya bırakılır. Kabaran hamurun üzeri, bir fırça yardımı ile ıslatılarak pişirmeye hazır hale getirilir ve önceden ısıtılmış fırına sürülür. Kabaran hamurun üzeri, bir fırça yardımı ile ıslatılarak pişirmeye hazır hale getirilir ve önceden ısıtılmış fırına sürülür.
Pişirme sıcaklığı ve süresi
Büyük ekmekler; 200-220° C önceden ısıtılmış fırında 30-40 dakika pişirilir. Küçük ekmekler; 220-230° C önceden ısıtılmış fırında 15-20 dakika pişirilir.
Ekmek Makinası ile Ekmek Yapımı
Ekmek makinesinin pişirme kabına önce su, şeker ve tuz, daha sonra Sinangil Geleneksel Beyaz Ekmek Unu ve en son Sinangil Aktif Kuru Maya koyularak kapağı kapatılır. Kabuk rengi seçeneklerinden orta renk ayarı, program seçeneklerinden uygun pişirme programı (pişirme süresi 3 saat olan bir program) seçilerek işlem başlatılır.
Not:Sinangil Geleneksel Beyaz Ekmek Unu tuzsuz bir karışımdır. Tuzsuz diyet ekmek yapımında Sinangil Tuz'u ilave etmeyiniz.
Öneriler
• Ekmeklerinizin üzerini susam, haşhaş tohumu, çörek otu gibi malzemeler ile süsleyebilirsiniz.
• Yoğurma aşamasında kuru üzüm veya kırılmış ceviz içi katarak farklı lezzetler yakalayabilirsiniz.
• Hamur yapımında kullanılan su miktarının yarısı yerine süt kullanabilirsiniz.
• Tariflerinizi 15 ml.(1,5 yemek kaşığı) sıvı yağ, 10 g.(2 tatlı kaşığı) şeker veya bal ile tatlandırabilirsiniz.
• Ekmeklerinizin daha parlak olmasını istiyorsanız su dolu küçük bir metal ya da ısıya dayanıklı bir cam kabı fırınınızın pişirme kısmının arka tarafına yerleştiriniz.
• Elde ekmek yaptığınız zaman ılık su kullanınız.
Sizden Gelenler
Sinangil kullanan yüzlerce mutfak ustasından gelen birbirinden güzel tarifler için